2010年8月27日金曜日

Tropical Fruit Strikes Back!

スーパーや市場に行くと、日本では見たこともない野菜や果物が売っている。興味は津々だけど、ちょっとこわくもある。どんな味がするのか、どうやって料理していいのか、見た目では想像すらつかないものもある。

が先日、フィリピンの友人宅にお邪魔したのだけど、もう1年以上も住んでる彼女はすでに地元の産物に詳しく、いろいろ教えてくれた。それでやっと私も最近、いろいろ挑戦し始めたというわけ。

で、フィリピンでもいただいたのが、ポメロという柑橘系果物。ばかでかいスウィーティみたいな見かけをしている。調べてみると、どうも関西のスーパーでもたまに見かける「バンペイユ」らしい。ベトナムで食べたこれがあまりに美味しかったので、熊本のとあるお方が持ち帰ったのが始まりだそう。日本ではかなり高級品のようだが、ここでは普段の果物で、グレープフルーツとさして値段が変わらない。



さて、この分厚い皮をした果物、どうやって食べればいいのか。とりあえずスマイルカットにしてみた。味はルビーのグレープフルーツに似ているが、酸味と水分が少なく、食感は八朔のよう。


ひとりで「うまいうまい」と汁をたらしながら頬張っていたら、意外と酸が強いのか、口のまわりがピリピリしてきた。恐るべし、南国のフルーツ!

When I go to local supermarkets and wet markets here, I can see various types of vegetables and fruits I have never seen in Japan. I'm very curious about them but little scared at the same time, because some of them are not even imaginable how tastes or how I can cook.
But the other day, I visited my friend in the Philippines. And she, who's lived for more than one year and already knows much about the local products, taught me various things. And finally, I began trying some unfamiliar foods recently.
Pomelo is a kind of citrus which also my friend served me in the Philippines. It looks like a huge Israeli sweetie. According to some websites, it's "Banpeiyu" sometimes sold at supermarkets in the western Japan. Originally, a man from Kumamoto (the southwest part of Japan) brought it back to Japan because the fruit that he ate in Vietnam was so nice. Although it costs so high in Japan, it seems ordinary food here and the price is almost the same as a grapefruit.
Well then, how can I eat this thick-peel fruit? I tried to cut it into wedges. It tastes like a ruby grapefruit, but with less acid taste and little dry, the texture is like Hassaku, a kind of Japanese citrus.
Dripping its juice and saying "Yum-yum!", I smashed it alone in the kitchen. It might have stronger acidity than I expected, and suddenly my skin around lips felt sore. Formidable tropical fruits!

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